Tuesday, April 20, 2021

Ima je 65 posto ljudi: Podmukla bakterija zbog koje imamo probleme sa želucem

Neobjašnjena anemija, nagli gubitak kilograma, krv u stolici i jaka bol u trbuhu samo su neki od simptoma prisutnosti bakterije u organizmu koja može stvoriti probleme sa želucem

Helicobacter pylori je otporna bakterija koja je nađena na sluznici čovjekova želuca, na ranicama u usnoj šupljini, zubnim naslagama i stolici, a koju u Hrvatskoj ima 65 posto ljudi.
Ona je jedina bakterija koja može preživjeti u kiseloj sredini s malom količinom kisika, a može dovesti do dugotrajnih problema sa želucem.

Bakterija Helicobacter pylori kod zaraženih u 95 do 100 posto slučajeva izaziva kroničnu upalu tipa kroničnog gastritisa, u dvadesetak posto slučajeva izaziva ulkusnu bolest, a u jedan posto ljudi može dovesti do razvoja raka, odnosno karcinoma želuca, tvrdi gastroenterolog, dr. med Alen Bišćanin.
Uzrok gastritisa i čira na želucu

Otkrivena je relativno nedavno – u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, te je njeno prepoznavanje dovelo do velikih pomaka u liječenju čireva za koje se prethodno mislilo da su uzrokovani konzumacijom prezačinjene i kisele hrane, stresom te lošim životnim navikama.

Iako način prijenosa bakterija još uvijek nije potpuno istražen, jasno je da se infekcija prenosi od zaražene osobe na zdravu kontaktom sa stolicom, slinom ili želučanim sadržajem.

Endoskopski pregled lako otkriva imate li problema s bakterijom heliobacter pylori, a posebno se preporučuje osobama koje pate od neobjašnjene anemije, naglog gubitka kilograma, krvi u stolici i jake boli u trbuhu.

U prilogu emisije “Zdravlje na kvadrat” otkrijte koji sve simptomi upućuju na zarazu bakterijom heliobacter pylori i što trebate činiti ako ju imate.

Izvor: zadovoljna

Preporučujemo

Ima je 65 posto ljudi: Podmukla bakterija zbog koje imamo probleme sa želucem

Neobjašnjena anemija, nagli gubitak kilograma, krv u stolici i jaka bol u trbuhu samo su neki od simptoma prisutnosti bakterije u organizmu koja može...

Mast od čuvarkuće protiv rana i opekotina

Ova mast je dobra za liječenje rana nastalih od udaraca i prignječenja, zagnojenih rana, otoka i protiv sunčanih pjega te sličnih fleka po koži. Za...

ČUDOTVORAN ZAČIN: Koristite ga BAŠ svaki dan, imate ga u kući, a niste ni svjesni da je – ČUDO OD LIJEKA!

Ovaj začin nalazi se u vašoj kuhinji, veoma je jeftin, a nevjerovatno zdrav. Po svojim ljekovitim svojstvima bio čuven još u drevnoj indijskoj medicini,...